Tym razem będzie to tarta, która w zasadzie przypomina lekki, orzeźwiająco pomarańczowy serniczek.
Spód wykonałam z pełnoziarnistej mąki orkiszowej, a nadzienie nie zawiera jajek, więc jest chudsze i delikatniejsze od tradycyjnego sernika.
W związku z tym, możecie zjeść kawałek nie rezygnując z postanowień noworocznych, jeżeli planujecie zgubić parę kilo ;)
Ja zrobiła trzy tarty - jedną większą i dwie małe, ponieważ nie mam aż tak dużej formy. Możecie oczywiście zrobić jedną dużą, lub kilka małych - wszystko zależy od Was!
Przepis, to modyfikacja tego odnalezionego w najnowszym numerze magazynu Kuchnia.
Tarta z kremem pomarańczowym i karmelizowanymi pomarańczami
Składniki:
Na spód:
- 250g mąki (u mnie pełnoziarnista orkiszowa)
- 80g cukru pudru
- 125g zimnego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki bardzo zimnej wody
Na krem:
- 250g ricotty
- 200g serka mascarpone
- 100g cukru pudru
- 2 pomarańcze
Na karmelizowane pomarańcze:
- pomarańcza
- 150g cukru pudru
- 150 ml wody
Mieszamy, albo w mikserze, albo przy pomocy noża, aż uzyskamy konsystencję bułki tartej/mokrego piasku.
Dodajemy żółtko i wodę, zagniatamy elastyczne ciasto. Formujemy kulę, owijamy ją w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Następnie wałkujemy i przekładamy do formy/foremek na tarty. Nakłuwamy spód widelcem i wkładamy na kwadrans do zamrażalnika.
Wkładamy schłodzone ciasto do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 5-10 minut, aż lekko się zrumieni.
Gdy ciasto się piecze przygotowujemy krem: Sery, cukier, sok i skórkę z dwóch pomarańczy dokładnie mieszamy przy pomocy miksera.
Przelewamy krem na podpieczone spody i zapiekamy 30 minut.
Teraz czas na karmelizowane pomarańcze - na głębokiej patelni łączymy cukier puder i wodę. Mieszamy, tylko na początku, zanim zaczniemy podgrzewać!
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jakieś 10 minut, aż karmel zacznie się rumienić.
Pomarańczę kroimy na cienkie plasterki, wkładamy do gorącego karmelu i gotujemy całość ok 4 minuty.
Układamy pomarańcze na wierzchu naszej tarty/małych tart i gotowe!
Możemy też, po wystudzeniu, ozdobić wierzch bitą śmietaną.
Smacznego!
apetyczne!!!!
OdpowiedzUsuńPychotka ;)
OdpowiedzUsuńTarta pięknie wygląda :) Dziękuje za dodanie przepisu do akcji o pomarańczach. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMmm, karmelizowane pomarańcze...Poezja :)
OdpowiedzUsuń