W pełni oddaje to istotę tego ciasta. Wygląda skromnie, ale w smaku jest po prostu wspaniałe!
Nawet zwolennicy ciast z białej mąki pochłaniali swoje pełnoziarniste porcje ze smakiem, a to wiele dla mnie znaczy. Oczywiście zmiana mąki na niepszenną to moja inwencja, bo Nigella nie bawi się w zdrowe odżywianie ;)
Ciasto z nutą cytryny
Składniki:
- 220g masła
- 200g cukru + trochę do posypania wierzchu
- sok i skórka otarta z jednej cytryny
- 300g mąki (orkiszowa pełnoziarnista i żytnia)
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przekładamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 minut. Jakieś 15 minut przed końcem pieczenia posypujemy ciasto cukrem.
Smacznego!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń