Okazało się, że są dużo łatwiejsze w przygotowaniu od tradycyjnych naleśników, pysznie puchate, a jednocześnie chrupiące na brzegach. Podane z kawałeczkiem masła i chlustem syropu klonowego stanowią śniadanie, do którego chce się wracać.
Pancakes
Składniki na dwie porcje:
- szklanka mąki (u mnie pełnoziarnista orkiszowa)
- jajko
- 30g oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- dwie płaskie łyżki cukru
- 3/4 szklanki mleka
W jednej misce łączymy mąkę, z proszkiem do pieczenia i cukrem. W osobnej mieszamy jajko, olej i mleko.
Łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy.
Smażymy niewielkie placuszki na suchej patelni, z obu stron, na złoty kolor.
Podajemy z masłem, syropem klonowym, lub innymi słodkimi dodatkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)