A teraz do rzeczy. Miałam szparagi, szkoda, że dopiero teraz, ale miałam i to się liczy. Oczywiście kupiłam je w tym samym momencie co cukinie i kurki, więc musiałam na wszystko obmyślić jakiś pomysł, żeby się nie zmarnowało. Co stało się z cukiniami wiadomo od wczoraj - klik! klik!, co z kurkami też pokazywałam - klik! a teraz czas pokazać co ze szparagami.
Jako, że cukinia pochłonęła sporo mojego czasu szparagi (zwane szpargałami) musiały stworzyć szybkie danie/ przystawkę. Tak się też stało, a oto one:
Szparagi w szynce
Potrzebne Ci będą:
- pęczek szparagów
- 5 plastrów szynki (u mnie wiejska, podobna do parmeńskiej)
- sól, pieprz, oliwa
Owijamy po kilka szparagów plasterkiem szynki. Skrapiamy oliwą, solimy, doprawiamy pieprzem i pieczemy, aż będą al dente - u mnie trwało to ok 20 minut w 200 stopniach, ale podobno da się krócej - królestwo dla tego komu się uda... :)
Smacznego!
A!I zapraszam na mojego facebooka https://www.facebook.com/RozgardiaszKuchenny :)
są pyszne, a takie banalne!
OdpowiedzUsuńi to jest w nich najfajniejsze :) Pozdrawiam :)
Usuń