Robi się prosto, a jest pysznie i na dodatek zdrowo.
Jedyny problem polega na tym, że trudno przestać jeść!
Tarta na spodzie z kaszy jaglanej
Składniki:
- 200g suchej kaszy jaglanej
- dwa jajka
- pierś z kurczaka
- kartonik passaty pomidorowej
- pół cebuli
- pomidor
- mozzarella
- bazylia, oregano, sól, pieprz i cukier
Przekładamy do formy, lekko natłuszczonej, a następnie wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy przez 25 minut.
Przez ten czas robimy nadzienie - kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na złoty kolor.
Cebulę kroimy w piórka, pomidor i mozzarellę w plastry.
Passatę doprawiamy do smaku ziołami, solą i cukrem.
Na podpieczony spód wylewamy passatę, wykładamy mięso i cebulę. Wstawiamy na powrót do pieca.
Po 15 minutach dokładamy mozzarellę i pomidory, pieczemy kolejny kwadrans, aż ser się rozpuści.
świetny pomysł!
OdpowiedzUsuń