To właściwie nie tyle całkiem nowy przepis, co pomysł na urozmaicenie mojej ulubionej zupy pomidorowej. Gdy robię ją w wersji wege, mam wrażenie, że najadam się na minutę i w sumie nie warto było tyle stać przy garach. Dlatego postanowiłam dodać do niej warzyw, które sprawią, że stanie się bardziej pożywna.
Ja dodałam kalafiora i fasolki szparagowej, ale tak naprawdę możliwości są nieograniczone. Chociażby pomidorowa z soczewicą? Pycha! Kombinujcie, kombinujcie!
Może nawet niejadek zje warzywa przemycone w ulubionej zupie większości dzieci?
Pomidorowa z warzywami
Składniki:
- włoszczyzna + dwie marchewki ekstra
- cebula
- spory słoik koncentratu pomidorowego
- opakowanie mrożonego kalafiora, lub świeży kalafior
- opakowanie mrożonej fasolki, lub świeża fasolka
- pół pęczka koperku
- 2-3 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego i owoców jałowca (około 5 z każdego rodzaju)
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
- ryż do podania
Cebulę kroimy w kostkę, a pora w półksiężyce i szklimy na oleju. Dodajemy obraną włoszczyznę i zalewamy wodą, tak żeby warzywa były całkiem zakryte. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i owoce jałowca. Gotujemy do miękkości warzyw - około 40 minut. Dodatkowe marchewki kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, następnie dodajemy resztę warzyw (kalafior podzielony na różyczki i fasolkę pokrojoną na mniejsze kawałki), w razie potrzeby dolewając więcej wody, żeby zupa nie była za gęsta.
Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i sól, oraz pieprz do smaku, a także posiekany koperek.
Podajemy z ryżem.
Smacznego!
pyszne wydanie pomidorówki :)
OdpowiedzUsuń