Ciasto ze śliwkami to coś, co jednoznacznie kojarzy mi się z
dzieciństwem. Kruche ciasto ze śliwkami, przygotowywane przez moją Mamę, to
zawsze był prawdziwy hit.
Jednak, gdy sama piekę ciasta, to bardzo rzadko decyduję się
na zabawę z kruchym ciastem – w zasadzie sama nie wiem czemu. Wolę zagniatanie
drożdżowego, lub szybkie mieszanie biszkoptowego.
Tym razem zdecydowałam się na ciasto biszkoptowe, ponieważ
nie mogłam się doczekać, aż ukroję pierwszy kawałek ciasta. Mówiąc krótko –
zabrakło mi cierpliwości ;)
Nie żałuję jednak, ponieważ ciasto wyszło pyszne. Słodki,
puszysty biszkopt i kwaskowe, miękkie śliwki, to połączenie idealne…
Przepis pochodzi ze zbiorczej książki „Ciasta domowe”
Biblioteczki Poradnika Domowego
Ciasto ze śliwkami
Składniki:
· Szklanka cukru
· 1,5 szklanki mąki (u mnie jasna orkiszowa)
· 4 łyżki oleju
· Łyżeczka proszku do pieczenia
· Pół kilo wybranych śliwek
· Cukier puder do dekoracji
Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej, mąkę i proszek do
pieczenia. Dokładnie mieszamy.
Śliwki kroimy na połówki i pozbawiamy pestek.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia,
lub wysmarowanej masłem. Na wierzchu ciasno układamy połówki śliwek, skórką do
dołu.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50-60
minut – sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone, przy pomocy patyczka – musi być
suchy po wbiciu w ciasto.
Gdy ciasto jest jeszcze gorące posypujemy wierzch cukrem
puderem.
Smacznego!
Pyszne, ciasta ze śliwkami lubię bardzo.
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńwww.facebook.com/truskawkowa.fiesta
Pyszne, proste ciacho! :)
OdpowiedzUsuńApetyczny deserek :)
OdpowiedzUsuńTake it Izzy