Oryginalnie sos ten podaje się z makaronem spaghetti, ale ja miałam jedynie penne, co jednak zupełnie nie wpływa na niekorzyść tego przepisu.
Polecam na lekki obiad, lub kolację, zwłaszcza smakoszom pomidorów, oliwek i kaparów, oraz wielbicielom dań makaronowych. :)
Puttanesca
Składniki na 4 porcje:
- kilogram świeżych pomidorów
- słoiczek czarnych oliwek - 100g
- dwie łyżki kaparów
- ząbek czosnku
- papryczka chilli - lub suszone, sproszkowane chilli
- słodka papryka, sól, pieprz, cukier do smaku
- około 250g suchego makaronu penne, lub innego (u mnie bezglutenowy)
- oliwa do smażenia
Na dnie garnka rozgrzewamy trochę oliwy. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy oliwki,chilli i kapary, smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy pomidory i przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu, aż pomidory się rozpadną, a następnie sos się zredukuje - około godziny.
Makaron gotujemy al dente, dorzucamy do garnka z sosem. Mieszamy, aż sos i makaron dobrze się połączą.
Gotowe.
Smacznego!
Oj, nie lubię oliwek :)
OdpowiedzUsuń