Jeśli robicie bulion samodzielnie, to wykonanie takiej zupy zajmie trochę więcej czasu - ale naprawdę warto. Nie widzę powodu, żeby faszerować się kostkami, których skład stanowi cała tablica Mendelejewa...
Kalafiorowa
Składniki:
- 4 skrzydełka z kurczaka (w wersji wege pomijamy)
- włoszczyzna + 2 marchewki
- duży kalafior
- 4-5 ziemniaków
- po 3-4 liście laurowe, ziela angielskie i owoce jałowca
- sól i pieprz do smaku
- koperek i śmietana/jogurt naturalny do podania
Ziemniaki i dodatkowe marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki. Dodajemy warzywa do bulionu i gotujemy do miękkości - jakieś 10-15 minut.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy z dużą ilością koperku i zabieloną śmietaną, albo jogurtem naturalnym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)