Po kolejnej długawej przerwie dodaję przepis na cynamonowe ślimaczki z ciasta francuskiego, więc w sumie się nie popisałam... Ale naprawdę musiałam zużyć to ciasto bo inaczej by się zmarnowało, ale wiadomo, że ciasto francuskie piechotą nie chodzi. Przygotowanie zajmuje 5 minut, pieczenie 15, więc jak wpadnie niezapowiedziany gość na kawkę, to zdążycie je zrobić szybciutko.
Cynamonowe ślimaczki
Potrzebujemy:
- opakowania ciasta francuskiego
- rozpuszczonego masła (ok 50g)
- łyżeczki cynamonu
- cukru
Ciasto rozwałkowujemy, smarujemy masłem i posypujemy mieszanką cukru i cynamonu (nie wiem ile dałam cukru - na oko). Zawijamy całość w roladę i kroimy na mniejsze kawałki, które następnie spłaszczamy. Ja chciałam malutkie, więc zawijałam wzdłuż krótszego boku.
Pieczemy w 200 stopniach 15 minut.
Pilnujemy żeby spody się nie spaliły!
fajny i prosty przepis, trzeba będzie wypróbować
OdpowiedzUsuń