Póki co mamy mały wybór sezonówek, dlatego warto korzystać z mrożonych i suszonych przysmaków. Idąc tym tropem postanowiłam tegoroczny Wielkanocny schab urozmaicić słodyczą i piękną barwą suszonych moreli, które wspaniale komponują się z mocną mieszanką przypraw i całość staje się wyjątkowo smakowita.
A oto i król mojego Wielkanocnego stołu:
Schab z morelami
Potrzebujemy:
- ok 1kg schabu (niezbyt chudego)
- garści suszonych moreli
- ząbka lub dwóch czosnku
- pieprzu w ziarnach, kolendry, imbiru, soli, tymianku, gorczycy...
Do każdej dziurki upychamy ciasno morele. Nacieramy schab czosnkiem roztartym z resztą przypraw i odstawiamy na jakąś godzinę, żeby się zmacerował.
Pieczemy podlewając co jakiś czas wytopionym tłuszczem, najpierw przez 10 minut w 220 stopniach bez przykrycia, potem ok 1 godziny w 180 stopniach pod przykryciem.
Oprócz tego na stole zawsze musi być sałatka jarzynowa (włoszczyzna bez pora, jabłko, jajka, ogórki kiszone i majonez)
A także pojawił się ukochany sernik
I faszerowane jajka
Schab jest super,chetnie bym skosztowala.
OdpowiedzUsuń