Jako, że na oku miałam przepis na taką zupę, to od razu postanowiłam przy najbliższej okazji kupić buraczki i zrobić ją samodzielnie.
Efekt? Pyszna, kremowa i słodkawa zupa krem. Bardzo polecam!
Zupa krem z buraków
Składniki:
- ok 900g buraków
- dwa duże jabłka deserowe (np. Ligole)
- kilka gałązek tymianku
- litr wody
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
- oliwa
Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach - aż buraki będą miękkie.
Tymianek usuwamy, a buraki i jabłka wrzucamy do gotującej się wody. Doprowadzamy całość ponownie do wrzenia i odstawiamy z ognia. Gdy lekko przestygnie, miksujemy całość na gładki krem i ponownie przekładamy do garnka. Podczas podgrzewania doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i pełnoziarnistą, żytnią grzanką.
Smacznego!
Robiłam krem z buraczków i z malin, będę musiała wypróbować i Twój, bo wygląda wyjątkowo kusząco :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny kolor. :)
OdpowiedzUsuń