Szczerze polecam upiec sobie te bułeczki w jakiś spokojny, leniwy poranek. :)
Bułeczki śniadaniowe
Składniki na 8 bułeczek
- 7g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- około 2 szklanki mąki (u mnie jasna orkiszowa)
- łyżka cukru
- szczypta soli
- łyżka masła
Z drożdży, cukru i wody robimy rozczyn - odstawiamy na 15 minut do spienienia.
Masło topimy i studzimy.
Do rozczynu dodajemy mąkę, sól i masło. Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie jeszcze raz szybko zagniatamy ciasto. Formujemy osiem małych bułeczek i układamy je na blasze wyłożonej papierem.
Pozostawiamy je do ponownego wyrośnięcia na jakieś 20-30 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15-20 minut.
Smacznego!
domowe bułeczki najlepsze!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)