Teraz mój zapał nieco ostygł, ponieważ brakuje mi czasu na zabawę w pieczenie pierniczków, a nie mam jeszcze małego pomocnika, którego uszczęśliwiłoby to zajęcie.
Dlatego postanowiłam wypróbować przepis "zastępczy" i upiekłam szybkie babeczki o smaku pierniczków. Efekt przeszedł moje oczekiwania, dlatego szczerze polecam Wam je przygotować.
Babeczki piernikowe
Składniki:
- 200g mąki (u mnie jasna i ciemna orkiszowa)
- pół szklanki cukru
- pół szklanki miodu
- jajko
- szklanka maślanki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżka korzennej przyprawy do piernika
- jabłko
- 100g posiekanej mlecznej czekolady
W dużej misce łączymy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika. W osobnej misce łączymy maślankę, jajko, miód i jabłko starte na drobnych oczkach. Łączymy zawartość obu misek i dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy całość aż składniki się połączą.
Papilotki układamy na blasze i wypełniamy każdą ciastem do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 25 minut.
Gdy babeczki przestygną ozdabiamy je ulubioną polewą, lub lukrem, oraz posypkami, lub kandyzowaną skórką pomarańczową.
Smacznego!
super pomysł :) zrobię trochę więcej ciasta, żeby starczyło i na piernik i na babeczki :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygladaja babeczki. Kradne przepis i oczywiscie upieke babeczki;-).
OdpowiedzUsuń