Jest to sernik, bez którego mój tata nie wyobraża sobie Świąt zarówno Bożego Narodzenia jak i Wielkanocy. Szczerze mówiąc żaden sernik nie zbiera tylu pochwał co ten, smakuje każdemu!
Polecam go wypróbować, bo mimo tego, że jest trochę czasochłonny to warto się poświęcić :)
Sernik Wiedeński
Potrzebujemy:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 8 jaj
- półtorej szklanki cukru
- 15 dag masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukru pudru do posypania
- ew kilku kropel jakiegoś aromatu
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości i połączyć z dodawanym stopniowo serem. Rozpuścić i wystudzić masło. Cały czas mieszając dodać je do masy serowej. Dodać mąkę ziemniaczaną i białka ubite na sztywno, oraz aromat.
Piec w tortownicy wyłożonej papierem, ok 60 minut w "średnio nagrzanym piekarniku" jak mówi przepis - ja piekłam w 180 stopniach.
Wystudzony posypać cukrem pudrem.
Pycha!
Wygląda przepysznie :) Sernik wiedeński to jeden z najlepszych, według mnie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam sernik wiedeński! Pycha! Sam serek, który rozpływa się w ustach! :)
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo delikatny :)
OdpowiedzUsuńmusi byc wspanialy:)
OdpowiedzUsuń