W ciężkie dni przed sesją ważne jest, żeby dobrze się odżywiać. Lekkie, pełne białka mięso, pomidory pełne likopenu i lekki ryż, to jest to co warto sobie przygotować :)
Przepis jest moją wersją dania, które podpatrzyłam w programie "Żołądek czy rozsądek".
Klopsiki zapiekane - bezglutenowe
Składniki:
- 0,5kg mięsa mielonego z indyka (niesolonego)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- kromka chleba bezglutenowego lub bułka tarta
- ulubione zioła, sól, pieprz
- sos pomidorowy lub krojone pomidory w puszce/kartoniku
- oliwa
- ryż
- ser do posypania
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Połowę dodajemy do mięsa, drugą odkładamy na potem.
Do mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz i resztę przypraw, oraz chlust oliwy. Mieszamy dokładnie i formujemy małe klopsiki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy pozostałą cebulę i posiekany ząbek czosnku. Dorzucamy klopsiki i dokładnie obsmażamy ze wszystkich stron. Gdy są gotowe przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
Na patelni po klopsikach robimy sos: wlewamy sos pomidorowy, doprawiamy do smaku i zagotowujemy.
Przekładamy go na klopsiki.
Pieczemy całość 20 minut w 180-200 stopniach.
Podajemy z ryżem, posypane serem żółtym.
Masz celiakie? ;)
OdpowiedzUsuńaż tak źle nie jest, ale nie toleruję glutenu i skrobi pszennej...
OdpowiedzUsuńJa mam celiakie, mama , tata i jeszcze babcia ma uczulenie na gluten ;P
Usuńwspółczuję, bo wiem jakie się z tym wiążą problemy.
UsuńJa mam to szczęście, że nie muszę się martwić dopiskiem o śladowych ilościach glutenu, bo to na mnie źle nie działa. Muszę tylko unikać produktów, w których on jest na 100%.