Mieszanie składników zajmuje tyle czasu, ile potrzeba na nagrzanie piecyka do pożądanej temperatury. Potem 25 minut pieczenia, posypać cukrem i gotowe!
Przepis zanotowałam oglądając program "Nigellissima" i okazał się strzałem w dziesiątkę.
Miękkie, wilgotne i bezglutenowe ciasto, idealne gdy okazuje się, że za godzinę wpadną niezapowiedziani goście :)
Dodatkowym plusem jest fakt, że składniki odmierzamy kubeczkiem po jogurcie, więc nie potrzebujemy miarek i wagi!
Ciasto jogurtowo - kukurydziane
Składniki:
- kubeczek jogurtu naturalnego
- kubeczek (ten po jogurcie) mąki kukurydzianej
- 2 kubeczki cukru
- kubeczek oleju
- 3 jajka
- kilka kropli aromatu cytrynowego
-
cukier puder na wierzch
Białka ubijamy na sztywno. Żółtka
ucieramy z jogurtem i cukrem, a następnie dodajemy olej i mąkę,
mieszamy. Dodajemy aromat i skórkę, znów mieszamy.
Dodajemy białka i delikatnie łączymy
je z pozostałymi składnikami.
Pieczemy w 180 stopniach około 25
minut (do suchego patyczka).
Posypujemy wierzch cukrem pudrem i
jemy, gdy ostygnie.
Smacznego!
bardzo przydatny przepis, kiedy w drzwiach ukazują się niespodziewani goście, zapisuję :)
OdpowiedzUsuńŁadnie wygląda. Jaki duży jest jogurt?
OdpowiedzUsuństandardowy kubeczek - około 200ml :)
Usuń