Jagodzianki... Zawsze je kochałam miłością szczerą i prawdziwą. Niestety nie mogę ich sobie kupować, bo wszędzie są standardowe pszenne.
Na szczęście umiem piec, więc moje możliwości nie ograniczają się jedynie do tego, co oferują mi piekarnie i cukiernie. Sama sobie jestem piekarzem i cukiernikiem, a te jagodzianki są tego najlepszym przykładem.
Zebrały jak najlepsze recenzje, nikt nie wierzył, że nie są z mąki pszennej, a na dodatek na następny dzień nadal były pyszne, a nie kamiennie twarde i suche.
Polecam Wam ten przepis - upieczcie, a nie będziecie żałowali!
Jagodzianki
Składniki na 6 bułeczek:
- ok. 3 szklanki mąki (u mnie 2 mąki jasnej orkiszowej i 1 żytniej pytlowej)
- 15g drożdży
- 50g cukru + łyżeczka na rozczyn
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 3 jajka
- 115g masła
- ok 1 szklanka jagód wymieszanych z dwiema łyżkami cukru
- cukier puder+woda (na lukier)
Następnie dodajemy resztę cukru i 1/3 mąki. Mieszamy drewnianą łyżką, lub w mikserze.
Potem dodajemy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie łącząc składniki.
Dodajemy po kawałku masła, cały czas mieszając, a następnie dodajemy kolejną część mąki i mieszamy.
Przekładamy ciasto na blat/stolnicę oprószoną mąką i dokładnie zagniatamy, w razie potrzeby podsypując mąką. Gdy ciasto jest gładkie, elastyczne i odchodzi od rąk przekładamy je do miski i odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości.
Gdy ciasto urośnie, znowu szybko je zagniatamy i dzielmy na 6 części. Z każdej formujemy placek, na środek którego nakładamy jagody - jak najwięcej, tyle, żeby dało się nasze bułeczki "zamknąć".
Łączymy brzegi placków i formujemy z nich podłużne bułeczki.
Układamy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, na około 30 minut.
Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Gdy wystygną smarujemy je gęstym lukrem z cukru pudru i wody.
Smacznego!
Piękne bułeczki :) Przepis zapisuję, pozdrawiam serdecznie i zapraszam do Siebie :)
OdpowiedzUsuńPiękne! Faktycznie nie wyglądają na nie zrobione z mąki pszennej ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam :)