czwartek, 24 lipca 2014

Zapiekanka warzywno-mięsna

Jedną z najważniejszych zdolności dobrej Pani Domu, powinna być inwencja związana z resztkami.
Ja powoli staram się nauczyć gospodarowania pozostałościami obiadowymi, bo wyrzucanie jedzenia to tragiczny proceder, ale z drugiej strony jedzenie identycznego obiadu przez tydzień, to też nie jest sytuacja pożądana.
Ostatnio na obiad miałam placki ziemniaczane, które zjedliśmy z sosem a'la bolognese. Placki wyszły wszystkie, ale sosu zostało pół rondelka, więc trzeba było coś z tego wyczarować.
W domu jak zawsze znalazło się trochę ziemniaków, więc po krótkim namyśle, padło na zapiekankę z ziemniakami i mięsem, do której trzeba było dokupić jedynie kilka pomidorów, kawałek sera i małego bakłażana. Wyszło smacznie, a nie musiałam się zbytnio narobić, więc polecam :)
Oczywiście warto też zrobić to danie od zera, więc podaję pełen przepis, włącznie z sosem bolońskim w naszym, domowym wydaniu.

Zapiekana z sosem a'la bolognese


Składniki:


→Sos:
  • kartonik passaty pomidorowej
  • pół kilo mielonej wołowiny
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • bazylia, oregano, sól, pieprz, cukier 
  • oliwa do smażenia
→Zapiekanka:
  • sos
  • kilka ziemniaków (5-6)
  • bakłażan
  • 3 pomidory
  • spora garść tartego sera
  • sól, pieprz do smaku
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Dorzucamy ząbek czosnku, uprzednio drobno posiekany, lub przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy mięso i smażymy do zrumienienia.
Zalewamy całość passatą i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Jeśli passata jest kwaśna, odrobinę słodzimy.
Dusimy sos przez jakieś 30 minut.

Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. W garnku zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy nasze ziemniaki. Gotujemy 3 minuty od ponownego wrzenia, odlewamy.
Pomidory sparzamy i obieramy ze skóry. Kroimy na plastry.
Bakłażan kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na nich układamy plastry pomidorów, które lekko solimy. Kolejna warstwa to ziemniaki, które zalewamy sosem, a następnie wierzch posypujemy serem.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)