Banoffee pie
Potrzebujemy:
- 200g herbatników
- 150g masła
- puszki skondensowanego mleka słodzonego
- 3 banany
- serka mascarpone - w oryginalnym przepisie bita śmietana, ale ja nie lubię, więc postanowiłam ją zastąpić
- cukru do dosłodzenia serka
Herbatniki drobno kruszymy, łączymy z roztopionym masłem. Tą mieszanką wykładamy formę i wkładamy do lodówki aż zastygnie.
Puszkę gotujemy około dwóch godziny, aż mleko zmieni się w kajmak. Po tym czasie wyjmujemy ją i czekamy aż trochę przestygnie, żeby nie wybuchła gdy spróbujemy ją otworzyć.
Banany kroimy na plasterki. Wykładamy je na ciasteczkowy spód, zalewamy kajmakiem, wykładamy kolejną warstwę bananów.
Ozdabiamy kleksami serka.
Smacznego! :)
A jako bonus mój pies (suczka w zasadzie), żeby przełamać stereotyp, że blogerki kulinarne mają praktycznie same koty :)
Kocham je:D
OdpowiedzUsuń