Spaghetti alla puttanesca
(oczywiście w nieco zmienionej wersji)Potrzebujemy:
- pomidorów - ja miałam kartonik z pomidorami krojonymi (ok 400g)
- oliwek zielonych - na moją ilość pomidorów użyłam około 15 oliwek
- odrobiny chilli w proszku
- małej cebuli
- ząbka lub dwóch czosnku
- bazylii
- oregano
- soli i pieprzu
- ewentualnie jeśli pomidory są kwaśne to odrobiny cukru
- parmezanu do posypania
Cebulę drobno kroimy i obsmażamy razem z ząbkiem czosnku w całości. Gdy czosnek się zarumieni wyrzucamy go i wlewamy pomidory. Dodajemy oliwki pokrojone w plasterki i przyprawy.
Gotujemy ok 15 minut aż sos nieco się zredukuje.
Podajemy z makaronem spaghetti, posypane parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)