Biszkopt z galaretką i truskawkami
Składniki:
- 4 jajka
- 150g mąki orkiszowej (jasnej)
- 120g cukru
- opakowanie galaretki o dowolnym smaku
- spora garść truskawek
Do żółtek z cukrem dodajemy mąkę, mieszamy, a następnie delikatnie dodajemy pianę i znowu mieszamy.
Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 20-25 minut - do zrumienienia.
Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy.
Na wystudzonym biszkopcie układamy truskawki (odszypułkowane) pokrojone na połówki (lub na plastry, jeśli są naprawdę duże). Zalewamy delikatnie galaretką w temperaturze pokojowej.
Wstawiamy do lodówki do stężenia galaretki.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)