środa, 11 czerwca 2014

Orkiszowy biszkopt z truskawkami

Wiadomo, że jak czerwiec to truskawki. U mnie tym razem na biszkopcie, który robi się chwilę, więc zawsze jest dobrym pomysłem na szybkie ciasto :)

Biszkopt z galaretką i truskawkami



Składniki:

  • 4 jajka
  • 150g mąki orkiszowej (jasnej)
  • 120g cukru
  • opakowanie galaretki o dowolnym smaku
  • spora garść truskawek
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, a z białek ubijamy sztywną pianę.
Do żółtek z cukrem dodajemy mąkę, mieszamy, a następnie delikatnie dodajemy pianę i znowu mieszamy.
Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 20-25 minut - do zrumienienia.

Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy.

Na wystudzonym biszkopcie układamy truskawki (odszypułkowane) pokrojone na połówki (lub na plastry, jeśli są naprawdę duże). Zalewamy delikatnie galaretką w temperaturze pokojowej.

Wstawiamy do lodówki do stężenia galaretki.

Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)