Reszta dodatków to radosna inwencja twórcza, ale bardzo udana. Wyszły pyszne!
Pierogi żytnie z soczewicą
Składniki:
- 2 szklanki mąki żytniej (jedna szklanka pełnoziarnistej, druga białej)
- szklanka ciepłej wody
- oliwa/olej
- sól
- szklanka suchej soczewicy
- garść suszonych pomidorów z oliwy
- ulubione przyprawy
Soczewicę gotujemy do miękkości, odcedzamy i tłuczemy na papkę. Dodajemy suszone pomidory pokrojone w kosteczkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czym chcemy - ja lubię jeszcze dodać curry/kurkumę, oraz słodką i ostrą paprykę.
Mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, wycinamy szklanką kółka i na każde nakładamy łyżeczkę farszu. Zlepiamy dokładnie i wrzucamy na wrzątek z odrobiną oliwy.
Gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)