W końcu postanowiłam spróbować pierogi z mąki żytniej i udało się! Chęć na pierogi zaspokojona, szpinak z kurczakiem, który stanowił dzień wcześniej sos do makaronu, uratowany przez wyrzuceniem.
Wszystko jest jak być powinno :)
Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem
Składniki na około 4 porcje
- 2 szklanki mąki żytniej jasnej
- 2 szklanki mąki żytniej razowej
- około szklanki ciepłej wody
- małe opakowanie mrożonego szpinaku
- pół podwójnej piersi z kurczaka
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy. Łączymy kurczaka ze szpinakiem, dusimy 15 minut, żeby smaki się trochę połączyły.
Z mąki i stopniowo dodawanej wody zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy cienko i wykrawamy szklanką kółka.
Na środek każdego z nich nakładamy tyle farszu, żeby dało się je zlepić - około łyżeczki. Dokładnie zaciskamy brzegi każdego pieroga.
Operację: zagniatanie - wałkowanie - wycinanie, powtarzamy tak długo, jak długo mamy trochę skrawków ciasta.
W dużym garnku zagotowujemy wodę - solimy ją i dodajemy trochę oliwy. Wrzucamy partiami pierogi, tak żeby swobodnie pływały. Gdy wypłyną na wierzch gotujemy 3 minuty.
Podajemy skropione oliwą, lub z odrobiną masła, które roztopi się w kontakcie z gorącymi pierogami, oraz z surówką :)
Smacznego!
Kiedyś próbowałam robić pierogi z mąki żytniej i rozlatywały się, w czym problem?
OdpowiedzUsuńHmm... to ciasto jest mniej elastyczne i trzeba mieć dla niego więcej cierpliwości :) Nie powinno się wałkować go zbyt cienko, bo wtedy faktycznie mogą pękać. Trzeba spróbować parę razy i nabrać wprawy :)
Usuń