Wszystko dlatego, że naszła mnie straszna ochota na hamburgera. Aczkolwiek nie na takiego zwykłego, tylko wegetariańskie cudeńko. O cudeńku będzie kolejny post, a dziś skupię się na bułkach, bo wyszły naprawdę wspaniale.
Są idealne nie tylko do hamburgerów, ale również jako pieczywo kanapkowe :)
Gorąco polecam!
Bułki hamburgerowe
Składniki:
- ok. 500g mąki - u mnie po połowie jasnej orkiszowej i orkiszowej razowej
- 20g drożdży
- 340g ciepłej wody
- 3 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- jajko
- 2 łyżki oliwy
Po tym czasie powinniśmy uzyskać gąbczastą masę, która zajmuje dużo więcej miejsca niż wcześniej :)
Do naszej gąbki dodajemy sól i resztę mąki. Mieszamy dokładnie i dodajemy oliwę i jajko.
Zagniatamy elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką.
Odstawiamy na godzinę, do podwojenia objętości.
Następnie formujemy nieduże bułeczki (mi wyszło 10 sztuk) i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Nagrzewamy piec do 180 stopni i wstawiamy nasze bułeczki - na jakieś 20 minut. Są gotowe, gdy wierzch się zrumieni, a po uderzeniu w spód słyszymy głuchy odgłos.
Smacznego!
Witam,
OdpowiedzUsuńCzy zamiast drożdży moge dodać zakwas?
Witam,
Usuńnigdy nie próbowałam, więc nie umiem powiedzieć....