Hummus
Składniki:
- szklanka suchej ciecierzycy
- dwie łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki pasty tahini
- 3 łyżki soku z cytryny
- dwa ząbki czosnku
- sól do smaku
- lodowata woda
Ciecierzycę moczymy przez noc w wodzie z dodatkiem łyżeczki sody. Następnie płuczemy i gotujemy do miękkości, również po dodaniu do wody łyżeczki sody. Ciecierzyca musi po ugotowaniu musi mieć maślaną, wilgotną konsystencję.
Gdy przestygnie miksujemy ją z tahini i czosnkiem, oraz sokiem z cytryny. Stopniowo dolewamy bardzo zimną wodę, aż pasta uzyska pożądaną przez nas, delikatną konsystencję. Doprawiamy solą do smaku.
Przed podaniem możemy skropić hummus kilkoma kroplami oliwy i posypać odrobiną ostrej papryki.
Smacznego!
domowy hummus to najlepsza pasta do przeróżnych przekąsek!
OdpowiedzUsuń