Pokazywałam Wam ostatnio przepisy na humus i pastę z
pieczonej papryki. Oczywiście można je zajadać przy pomocy świeżych warzyw, czy
nachosów, ale warto przygotować do nich
chlebki naan.
Przepis jest prosty i nie wymaga dużo pracy. Jedyny wysiłek
to szybkie zagniecenie ciasta, no i cierpliwe czekanie aż ciasto wyrośnie.
Efekt jest naprawdę dobry, zwłaszcza jeśli przygotujecie je
w ostatniej chwili i podacie jeszcze ciepłe. J
Chlebki naan
Składniki:
- 200g mąki (u mnie mieszanka orkiszowej jasnej i pełnoziarnistej)
- 150ml ciepłej wody
- Łyżeczka świeżych drożdży
- Łyżeczka cukru
- Łyżeczka oliwy
- Łyżeczka soli
Z drożdży, wody i cukru robimy zaczyn. Odstawiamy na 15
minut do spienienia. Dodajemy resztę składników i zagniatamy gładkie ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagniatamy. Dzielimy na
8 części, z każdej robimy placek o grubości jednego centymetra. Układamy placki
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni i pieczemy przez 7-10 minut, obracając je w połowie czasu
pieczenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)