Są lekkie, puszyste i i idealnie komponują się z dżemem, lub owocami.
Najwygodniej jest smażyć je na specjalnej małej patelni do placków, ponieważ wtedy łatwiej jest uzyskać podobny rozmiar każdego placuszka.
Drop Scones
Składniki:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- pół szklanki mleka (u mnie bez laktozy)
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- 1,5 łyżki cukru
Wszystkie składniki dokładnie łączymy - najlepiej zrobić to trzepaczką, żeby nie było grudek. Odstawiamy ciasto na 15 minut żeby odpoczęło.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielkie porcje ciasta - smażymy placki z obu stron, aż będą rumiane.
Podajemy z dżemem, owocami, cukrem pudrem, lub tym, co macie pod ręką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)