Dzięki pieczarkom jest dość sycąca, ale nie jest przy tym ciężka. Polecam wszystkim fanom pieczarek, zup krem i tym, którzy do tej pory za nimi nie przepadali, bo to hit! :)
Krem z pieczarek
Składniki:
- 800g pieczarek
- 1 litr bulionu warzywnego
- cebula
- 4 średnie ziemniaki
- łyżka masła
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- śmietana do podania
Na dno dużego garnka wlewamy trochę oleju. Wrzucamy cebulę i czekamy aż się zeszkli. Dorzucamy pieczarki i smażymy około 10 minut, aż pieczarki się zarumienią. Dodajemy masło i mieszamy aż się rozpuści. Wrzucamy ziemniaki i smażymy jeszcze chwilę. Zalewamy całość bulionem i gotujemy przez 15 minut.
Blendujemy zupę na gładki krem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Można podawać ze śmietaną, natką pietruszki lub koperkiem.
Smacznego!
czasem też to robię :-)
OdpowiedzUsuńEhh, jestem głodny a tu takie pyszności!
OdpowiedzUsuń