Przede mną jeszcze tarcie chrzanu (już się boję), pieczenie pasztetu (i mielenie mięsa ;(), pieczenie schabu, sałatka... Większość rzeczy zostało na jutro, a ja już jestem padnięta ;)
Mazurka przed chwilą skończyłam, ale wiem, że mogę Wam z czystym sumieniem podać przepis, bo ciasto jest sprawdzone i to "pewniak" ;)
Mazurek z masą z mleka w proszku
Składniki na ciasto:
- 1i 3/4 szklanki mąki orkiszowej białej + ewentualnie do podsypania
- 1/2 szklanki cukru
- 170g masła
- 2 żółtka
Na masę:
- 140g mleka w proszku
- 5 łyżek cukru pudru
- 100g masła
- woda
- odrobina aromatu (u mnie migdałowy)
Masło rozpuszczamy i studzimy. Do cukru dodajemy trochę wody, aby utworzył się lukier o konsystencji gęstej śmietany.
Do mleka dodajemy lukier, masło i aromat. Mieszamy aż powstanie masa o konsystencji - znów - gęstej śmietany. Przekładamy masę na przestudzone ciasto. Dekorujemy bakaliami.
Smacznego!
O jaa, wygląda naprawdę pięknie! :) Moje się przy Twoim chowają! :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Nie chowają, nie chowają, bo są śliczne :)
Usuńfajny pomysł na masę z mleka w proszku:)
OdpowiedzUsuń