Łosoś pieczony
Potrzebujemy:
- Łososia bez ości (u mnie dwie porcje po ok 200g)
- cytryny
- ulubionych przypraw
Łososia solimy, dodajemy przyprawy ( u mnie sól ziołowa, pieprz ziołowy, koperek) i kładziemy plasterki cytryny. Wkładamy do pieca nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 40 minut.
Ja piekłam na blaszce grillowej na najwyższym poziomie pieca, ale nie trzeba jej mieć żeby było palce lizać :)
Wyszedł świetny, nie "przepieczony", tylko soczysty w sam raz.
Podałam z sosami majonezowymi:
- majonez + troszkę sosu sojowego
- majonez + koperek
Ale się zrobiłam głodna patrząc na tego łososia :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
a ja z kolei głodny patrząc na Basię :P
OdpowiedzUsuń