Sernik karakuł
Karakuł to nazwa owieczki, którą to ciasto przypomina. :) Jeśli kogoś dziwą ilości składników to wyjaśnię: niedługo będzie u mnie pełno ciast, w tym sernik mojej mamy dlatego zrobiłam ciasto z połowy składników i właśnie tę połowę podaję :)Potrzebne są:
Na ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 łyżki kakao
- 125g masła
- 1/4 szklanki cukru
Na masę serową:
- 1/2 kg serka homogenizowanego waniliowego
- 50g masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 1/4 szklanki cukru
- 3 białka
- garść wiórków kokosowych
Łączymy wszystkie składniki potrzebne na ciasto i zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwie części, które formujemy w kulki, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, lub zamrażarki aż stwardnieją.
Ucieramy masło i łączymy z żółtkami wcześniej utartymi z cukrem. Miksujemy masę jajeczną z serkiem. W trakcie miksowania dodajemy mąki i wiórki kokosowe.
Ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serowo - żółtkową.
Twarde kulki ciasta wyjmujemy z lodówki. Na przygotowaną formę trzemy na tarce o grubych oczkach jedną z kulek i delikatnie rozkładamy powstałe wiórki, tak aby były w miarę równomiernie rozsypane na dnie.
Na to wylewamy masę serową, na którą ścieramy drugą kulkę.
Pieczemy ok 45-50 minut w 190 stopniach.
Smacznego!
Poza sernikiem dogadzałam sobie jeszcze takimi oto:
Kanapka z łososiem wędzonym i szpinakiem |
Tosty ze szpinakiem, serem camembert, szynką, ketchupem i sosem czosnkowym |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)