Kupiłam w "tchibo" (i nie ma się co śmiać, bo tchibo to nie tylko kawa :D) foremki do muffinek w świątecznych kształtach i nie mogłam ich nie wypróbować. Jako, że ostatnio w magazynie "Dekoracja ciast" rzucił mi się w oczy przepis na muffinki z białą czekoladą, to właśnie na nie padł mój wybór :)
Muffinki z białą czekoladą
Potrzebujemy:
- 125g masła
- 125g cukru
- 2 jajka
- 125g mąki
- 75g białej czekolady
- łyżeczkę proszku do pieczenia
- ew. łyżkę mleka jakby ciasto było za gęste
Masło ucieramy z cukrem. Ubijamy jajka i dodajemy do maślanej masy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i posiekaną białą czekoladę. Mieszamy, mieszamy, mieszamy. Masa musi być w miarę płynna i gładka.
Przekładamy do papilotek - powinno wyjść dwanaście babeczek; ja miałam dziewięć dużych foremek.
Pieczemy w 190 stopniach ok 15 minut, aż będą złote.
te foremki są genialne :) nigdy wcześniej takich nie widziałam.
OdpowiedzUsuńforemki i mnie od razu urzekły!
Usuńjedyne co bym podmieniła to czekoladę na ciemną, jakoś za białą nie przepadam:P
Ja też nie przepadam za białą, ale po raz pierwszy postanowiłam do końca trzymać się przepisu :) Następnym razem raczej zrobię z ciemną :)
UsuńForemki to moje nowe ulubione kuchenne gadżety - duża radość małym kosztem :)
Świetne foremki :)
OdpowiedzUsuńWitajcie :)
OdpowiedzUsuńwiem, że przepis jest tu już parę lat ale może ktoś się kiedyś natknie na mój komentarz i pomoże. Kilka lat temu również kupiłam te foremki (potwierdzam są fantastyczne). Do produktu dołączony był przepis na przepyszne muffinki świąteczne, niestety gdzieś zapodziałam ulotkę ;/ Jeśli ktoś jest w posiadaniu tego przepisu byłabym niezmiernie wdzięczna o podzielenie z nim, bo były cudowne. A może autorka bloga pomoże i podsunie jakiś przepis na korzenne muffiny z suszonymi daktylami i figami ? ( Taki podobny był właśnie od Tchibo)
Pozdrawiam serdecznie
Eliza