niedziela, 23 grudnia 2012

Ryba w galarecie

To chyba moja ulubiona potrawa Wigilijna... No może walczy o podium z rybą po grecku, ale obie nie mają sobie równych.

Ryba w galarecie

 

Potrzebujemy 

  • 0,5 kg ryby - u mnie mrożony halibut
  • włoszczyzny
  • żelatyny
  • przypraw
  • jajka
  • ok pół bułki do namoczenia
  • GAZY opatrunkowej
 
Rybę rozmrażamy i mielimy w maszynce do mięsa. Gotujemy wywar z włoszczyzny, doprawiamy do smaku, bo to będzie nasza galaretka. Wywar przecedzamy. Rybę mieszamy z bułką przepuszczoną przez maszynkę i jajkiem, i doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem. Zawijamy w gazę tak aby utworzył się wałek i wrzucamy na wrzący wywar. Gotujemy ok 20 minut.
Gdy wyjmiemy rybę przecedzamy wywar i dodajemy do niego żelatynę zgodnie z instrukcją na jej opakowaniu.
Przekładamy rybę (bez gazy :P) na półmisek, ozdabiamy marchewką z wywaru i zalewamy wywarem z żelatyną. Studzimy, potem wstawiamy do lodówki i czekamy aż się zetnie.
Smacznego :)   



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)