Szarlotka
Przepis to wariacja na temat kruchych rogalików z serem i jabłkami z najnowszego numeru magazynu "Moje Gotowanie", aczkolwiek stanowił on raczej inspirację.
Potrzebujemy:
- 4 jabłek
- ok szklanki cukru do jabłek i pół szklanki cukru do ciasta
- 25 dag masła
- 25 dag twarogu śmietankowego
- 25 dag mąki
- cynamonu
Z mąki, cukru, twarogu i zimnego masła zagniatamy elastyczne ciasto. Jabłka dokładnie obieramy i wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Podgrzewamy aż uzyskamy z nich mus, słodzimy do smaku.
Ciasto dzielimy na dwie części - jedną wykładamy spód blachy a z drugiej formujemy wałeczki (ok centymetrowej średnicy). Spód podpiekamy aż uzyska lekko złoty kolor (ok 20 minut w 180 stopniach). Na spód wykładamy masę jabłkową, za jabłkach układamy wałeczki z ciasta i pieczemy kolejne 25 minut.
Posypujemy po wierzchu cynamonem. Smacznego! :)
Ale mi narobiłaś apetytu na szarlotkę... a taka z serem musi być pyyychotka! :)
OdpowiedzUsuńjest fantastyczna :) szczerze polecam :)
Usuń