Po szybkim rekonesansie okazało się, że mamy serek mascarpone i biszkopty, więc deser sam się nasunął - tiramisu!
W wersji, którą pragnę Wam zaprezentować deser ten powstaje w ok 15 minut, potem wystarczy go schłodzić i już.
Szybkie tiramisu
Potrzebujemy:
(nie powiem ile czego, bo to zależy ile chcemy porcji i jakie mamy apetyty :P )- serka mascarpone
- żółtka (żółtek)
- cukru
- biszkoptów (ja miałam czekoladowe)
- kawy
- jakiegoś alkoholu dla wzmocnienia smaku (ja miałam Malibu)
- wiórków czekolady do posypania
Dodajemy do żółtek ser mascarpone, ucieramy na gładko i sprawdzamy czy masa jest pyszna czy ewentualnie potrzebuje jakichś poprawek.
Biszkopty kruszymy i wsypujemy na dno naszych wybranych naczyń. Kawę łączymy z alkoholem i tą mieszanką nasączamy biszkopty.
Na biszkopty wykładamy masę serową, posypujemy wiórkami czekolady i schładzamy ok godziny.
Uwaga: bardzo syte! Smacznego!
A czy mogłabyś podać zbliżone proporcje np na 4 porcje?
OdpowiedzUsuńMyślę, że na średnie apetyty opakowanie serka, dwa żółtka, biszkoptów tyle, aby zapełnić dno naczynia, filiżanka kawy, 100ml alkoholu.
UsuńDla strasznych łasuchów pewnie trzeba podwoić ilość składników :)