niedziela, 17 marca 2013

Pyszne pieczone ziemniaczki do obiadu

W tygodniu przeważnie nie mam czasu na wymyślne obiady. Przeważnie odgrzewam resztki z weekendu, jem na uczelni lub ugotuję coś na szybko.
Dlatego jak już mam chwilę czasu, zwłaszcza jeśli jest oprócz tego jakaś okazja, to poświęcam na gotowanie więcej czasu.
Większość ludzi skupia się na daniu głównym, a raczej na jego głównym elemencie (czyli mięsie lub jakimś jego zamienniku), nie przywiązując jednocześnie uwagi do dodatku, z którym podajemy danie. Z tego powodu dziś postanowiłam skupić się na dodatkach nieco dłużej, a efekt naprawdę robi wrażenie:)

Pieczone ziemniaki 

 

Potrzebujemy:

  • po 2 duże ziemniaki na osobę
  • kilka gałązek rozmarynu
  • kilka ząbków czosnku
  • soli
  • tartego sera - u mnie parmezan
  • szczypiorku
  • oliwy z oliwek  
  • śmietany (12%)
Ziemniaki szorujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Dokładamy czosnek (ja na 10 ziemniaków dałam 4 ząbki) i gałązki rozmarynu. Całość solimy i skrapiamy oliwą z oliwek.
Pieczemy pod przykryciem ok 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy są miękkie.
Upieczone ziemniaki nacinamy i w nacięcie wkładamy ser. Zapiekamy aż się rozpuści.
Przez ten czas śmietanę mieszamy z posiekanym szczypiorkiem i solą do smaku.
Ziemniaki wykładamy na półmisek i polewamy śmietaną.


Smacznego!

A z tymi ziemniakami zjadłam pieczony schab i sałatkę z pomidorków koktajlowych, ogórka, sera feta i oliwek. Pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)