Po raz pierwszy robiłam ten włoski chlebek i wiem, że nie po raz ostatni. Już myślę jakie dodatki wybiorę następnym razem. Najlepsza jest pierwszego dnia - jak to zawsze z pieczywem, ale następnego dnia jest ok jeśli zrobimy na niej kanapki - np. z serem żółtym.
Focaccia z oliwkami
Przepis z książki "Wypieki" (zmodyfikowany - z połowy porcji)Potrzebujemy:
- 125ml wody
- 10g świeżych drożdży
- 25ml oliwy z oliwek + trochę do skropienia wierzchu
- 365g mąki pszennej
- ok 100g oliwek (czarnych i zielonych)\
- łyżeczki oregano
- łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
Dodajemy resztę wody, oliwę i 1/3 mąki, oraz sól. Mieszamy drewnianą łyżką, stopniowo dosypując resztę mąki, aż nie będzie się dawało mieszać - wtedy wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy elastyczne ciasto. Formujemy kulę i przekładamy do miski. Odstawiamy do podwojenia objętości.
Następnie zagniatamy szybko ponownie i wykładamy na blaszkę lub do brytfanki. Spłaszczamy i wbijamy naprzemiennie zielone i czarne oliwki. Posypujemy wierzch oregano i skrapiamy oliwą.
Pieczemy w 200 stopniach przez ok 20 - 30 minut - aż się zrumieni.
Smacznego!
Hej!
OdpowiedzUsuńNominowałam Twojego bloga w zabawie blogowej- 11 pytań więcej szczegółów na mojej stronie:
http://drobneprzyjemnosci.blogspot.com/2013/05/11-pytan.html
Zapraszam i miłej zabawy!