Dlatego postanowiłam Wam zaprezentować w ramach przerywnika danie obiadowe, którego wykonanie zajmuje nie więcej niż pół godziny, a efekt smakowy jest bardzo dobry:) Ja wykorzystałam składniki, które akurat miałam pod ręką, stąd nazwa, wiadomo. Ale myślę o powtórce - tym razem celowej :)
Zapiekanka ze schabem i cukinią
Potrzebujemy (na 3-4 porcje)
- 6 plastrów schabu
- 2 małych cukinii
- kilku suszonych pomidorów
- 1/3 opakowania śmietanki
- 1/3 opakowania sera pleśniowego - u mnie turkusowy
- tartego sera
- makaronu - u mnie ulubione małe kokardki pełnoziarniste
- oliwy
- soli i pieprzu
Do brytfanki przekładamy prawie ugotowany makaron (musi być mocno al dente) i schab z cukinią. Dodajemy pomidory, ser pleśniowy i śmietankę - mieszamy. Posypujemy wierzch tartym serem i zapiekamy całość ok 20 minut w 180 stopniach, aż ser się rozpuści.
Smacznego!
pyszności!
OdpowiedzUsuń