Krem ze szparagów
Potrzebujemy:
- włoszczyzny
- pęczka szparagów białych
- 2 ziemniaków
- cebuli
- łyżki masła
- soli, cukru, ziela angielskiego, pieprzu, tymianku, liści laurowych
- serka topionego - ja miałam o smaku ementalera - można pominąć
Przez ten czas obieramy i kroimy ziemniaki, obieramy i siekamy cebulę, którą następnie podsmażamy na maśle na złoty kolor. Dorzucamy do zupy i gotujemy kolejne 10 minut - do miękkości szparagów i ziemniaków. Miksujemy całość na gładko, przecieramy aby uniknąć łyka i znów doprowadzamy do wrzenia, po czym wrzucamy odłożone wcześniej główki i gotujemy przez 5 minut. Dorzucamy serek topiony i doprawiamy do smaku.
Smacznego!
Bardzo się cieszę, że zupka smakowała :) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuń