poniedziałek, 13 maja 2013

Zupa krem z białych szparagów

Obiecywałam wczoraj zupę i oto ona. Jest naprawdę pyszna, ale popełniłam błąd nie przecierając jej przez sito, a trafiły mi się baaaardzo łykowate szparagi... Niemniej jednak przepis do powtórzenia, a zaczerpnęłam go z bloga "Dzikowiec od kuchni" a dokładnie rzecz biorąc stąd - klik!

Krem ze szparagów

 

Potrzebujemy:

  • włoszczyzny
  • pęczka szparagów białych
  • 2 ziemniaków
  • cebuli
  • łyżki masła 
  • soli, cukru, ziela angielskiego, pieprzu, tymianku, liści laurowych
  • serka topionego - ja miałam o smaku ementalera - można pominąć
Gotujemy  wywar z włoszczyzny przyprawiony solą, pieprzem w ziarnach, zielem i liśćmi laurowymi. Szparagi obieramy, odłamujemy stwardniałe końce (same się łamią gdzie trzeba gdy je wygniemy) i odcinamy główki, które zachowujemy. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w wywarze z dodatkiem odrobiny cukru, przez 10 minut.
Przez ten czas obieramy i kroimy ziemniaki, obieramy i siekamy cebulę, którą następnie podsmażamy na maśle na złoty kolor. Dorzucamy do zupy i gotujemy kolejne 10 minut - do miękkości szparagów i ziemniaków. Miksujemy całość na gładko, przecieramy aby uniknąć łyka  i znów doprowadzamy do wrzenia, po czym wrzucamy odłożone wcześniej główki i gotujemy przez 5 minut. Dorzucamy serek topiony i doprawiamy do smaku.
Smacznego!



1 komentarz:

  1. Bardzo się cieszę, że zupka smakowała :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)