Pasztet bezglutenowy:
Składniki:
- kilogram mieszanego mięsa (boczek, karkówka, kark wołowy, łatki z kurczaka - w równych proporcjach)
- włoszczyzna, umyta i obrana
- 4 jajka od szczęśliwych kurek
- 4 łyżki kaszki kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- ziele angielskie
- liście laurowe
- sól, pieprz
Gotujemy jakieś 2 godziny, aż będzie całkiem miękkie, wręcz rozpadające się.
Gdy mięso wystygnie przepuszczamy je dwukrotnie przez maszynkę do mielenia i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy jajka i kaszkę kukurydzianą i zagniatamy ja ciasto.
Podana ilość starczy na dwie blaszki średniej wielkości, a ja mam małą rodzinę, więc zamroziłam połowę masy i czeka na lepsze czasy.
Drugą część upiekłam w piecu nagrzanym do ok 190 stopni przez 40 minut.
Smacznego!
Apetycznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuń