Uwielbiam bitki, gulasze i potrawki najróżniejszego typu.
Postanowiłam sobie ugotować gulasz w gęstym sosie z warzywami i teraz dzielę się z Wami przepisem :)
Gulasz
Składniki:
- ok 300g mięsa wołowego
- włoszczyzna: 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera
- dwa ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- woda
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
- oliwa do smażenia
Przekładamy do garnka i dodajemy pokrojone w kostkę selera i pietruszkę, oraz liście laurowe (2 duże lub 4 małe) i kilka kulek ziela angielskiego, a także czosnek przeciśnięty przez praskę. Zalewamy wodą (około szklanki) i dusimy 40 minut. Jeśli woda odparuje to odrobinę dolewamy.
Po tym czasie dodajemy marchewki pokrojone na talarki i dusimy ok. 20 minut. Sprawdzamy czy mięso i warzywa są miękkie, a jeśli nie to jeszcze trochę dusimy.
Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, oraz doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Jemy z ziemniakami lub kaszą.
Smacznego!
Zapraszam na konkurs z nagrodami
OdpowiedzUsuńhttps://www.facebook.com/ApetycznaBabeczka?ref=hl
Pozdrawiam
Aga