Dziś bez większej filozofii i
kombinowania. Prosty smalec wzbogacony od zioła.
U mnie jest ich tak dużo, że cały
smalczyk jest zielony, ale oczywiście każdy powinien dodać ich
według gustu.
Dla tych bardziej tradycyjnych
podniebień najodpowiedniejszy będzie smalec z samym majerankiem.
Dla odważnych nada się taki, w którym
pojawi się więcej gatunków ziół.
Generalnie dobry smalec nie jest zły,
zwłaszcza z kiszonym ogórkiem i smacznym pieczywem!
Ziołowy smalczyk
Składniki:
- słonina
- majeranek
- oregano
- sól
- pieprz
Słoninę kroimy na drobną kostkę i
wrzucamy do garnka. Smażymy aż się stopi i zostaną rumiane
skwarki. Dodajemy zioła, sól i pieprz.
Przelewamy do słoika lub specjalnej
kamionki na smalec. Czekamy aż wystygnie i zastygnie.
Przechowujemy w lodówce.
O mniam - uwielbiam kawałek świeżego chleba z dobrym smalcem i kiszonym ogórasem! <3
OdpowiedzUsuń