Dlatego (choć skojarzenie może wydawać się luźne) postanowiłam ugotować coś zainspirowanego tym smakiem.
Mięso mielone nadziałam mozzarellą i zalałam sosem pomidorowym z ziołami. Wyszło pysznie! Delikatny, ciągnący się ser otulony doprawionym mięsem mielonym to naprawdę dobry pomysł.
Spróbujcie koniecznie!
Pulpety z mozzarellą
Składniki:
- 500g mięsa mielonego (najlepiej drobiowego bez soli)
- mała kulka mozzarelli
- sos pomidorowy (mogą być krojone pomidory, przecier w kartoniku, lub, w sezonie, świeże)
- sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, oregano, lubczyk, cukier (opcja)
- oliwa do smażenia
Mozzarellę kroimy w kostkę.
Formujemy w dłoni placuszek z mięsa i na środku kładziemy kawałek mozzarelli. Otulamy ser mięsem i tak dalej, aż skończą się składniki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy dokładnie z każdej strony nasze kulki.
Gdy są rumiane zalewamy je sosem pomidorowym, który następnie doprawiamy do smaku, solą, cukrem i ziołami.
Dusimy ok 15 minut.
Podajemy z makaronem, posypane parmezanem.
Smacznego!
pycha! uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńO mniam - niebo w buzi. <3
OdpowiedzUsuńPychotka <3
OdpowiedzUsuń