Ja od dwóch tygodni nie mogę się całkowicie wyleczyć z kataru i kaszlu, więc wiem o czy mówię...
W trudnych chwilach pomocna jest miska pysznej, gęstej i rozgrzewającej zupy - na przykład właśnie tej, którą Wam pragnę zaprezentować.
Zupa soczewicowa nie jest wymagająca, nie potrzebne nam dużo składników ani cierpliwości. Parę prostych czynności i zupa wjeżdża na stół :)
Zupa z czerwoną soczewicą
(przepis- po lekkich modyfikacjach - z książki "Dieta dla alergików")Składniki:
- 250g czerwonej soczewicy
- 250g pomidorów (z kartonika, słoika, puszki)
- cebula
- ząbek czosnku
- łyżka oleju
- 600ml wody lub bulionu
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka przyprawy harissa (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Cebulę i czosnek siekamy i szklimy na łyżce oleju - najlepiej w garnku, w którym będziemy gotować zupę.
Dodajemy odsączoną soczewicę, wodę/bulion, pomidory i przyprawy.
Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu (nie doprowadzając do wrzenia) przez ok godzinę - jeżeli za bardzo zgęstnieje dolewamy wody.
Uwaga: w przepisie piszą o dwóch godzinach gotowania, ale ja uważam, że to byłaby przesada - po godzinie soczewica jest miękka, prawie rozpadająca się, a smaki są połączone, więc nie warto rozgotowywać jej na zupełną paćkę, chyba, że ktoś ma takie upodobania.
Podajemy gorącą. Smacznego!
Uwielbiam rozgrzewające zupy! Twoja prezentuje się bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńMusi być pyszna :)
OdpowiedzUsuń