Ten deser pochodzi z książki "Kuchnia dietetyczna - 1001 przepisów". Lubię tę pozycję, bo ma dużo naprawdę ciekawych pozycji. Zaraz biorę się za przygotowywanie kurczaka zainspirowanego przepisem z tej książki, a to na pewno nie koniec :)
Ale czas wrócić do deseru:
Deser z białą czekoladą i cytryną
Składniki - na 4 małe porcje (zgodnie z książką), lub na 2 większe
- 60g białej czekolady
- 250ml mleka
- łyżeczka żelatyny
- cytryna
W drugim garnku zagotowujemy mleko. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i porządnie mieszamy.
Cytrynę wyparzamy, ścieramy skórkę.
Łączymy mleko z czekoladą, dodajemy dwie łyżki soku z cytryny i część skórki z cytryny. Mieszamy całość i przelewamy do małych miseczek.
Gdy ostygnie wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny, żeby deser stężał.
Przed podaniem ozdabiamy wierzch każdej porcji pozostałą skórką cytryny.
Smacznego!
Taka trochę panna cotta. :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńteż skojarzyłam od razu z panna cottą, ale bałam się, że trafią się jacyś italianiści i na mnie nakrzyczą jak tak nazwę ten deser :D
UsuńCytryna i białą czekolada, to wspaniałe połączenie :) Kusisz :)
OdpowiedzUsuńskuś się! nie pożałujesz :D
Usuń