niedziela, 23 marca 2014

Deser z białą czekoladą

Staram się jak mogę jeść "lepiej". Przeglądam strony o dietetycznej kuchni i liczne książki kucharskie w poszukiwaniu smacznych i lekkich przepisów.
Ten deser pochodzi z książki "Kuchnia dietetyczna - 1001 przepisów". Lubię tę pozycję, bo ma dużo naprawdę ciekawych pozycji. Zaraz biorę się za przygotowywanie kurczaka zainspirowanego przepisem z tej książki, a to na pewno nie koniec :)

Ale czas wrócić do deseru:

Deser z białą czekoladą i cytryną

 

Składniki - na 4 małe porcje (zgodnie z książką), lub na 2 większe

  •  60g białej czekolady
  • 250ml mleka
  • łyżeczka żelatyny
  • cytryna
W małym garnku rozpuszczamy czekoladę - dodajemy trochę mleka, aby się nie przypaliła.
W drugim garnku zagotowujemy mleko. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i porządnie mieszamy.
Cytrynę wyparzamy, ścieramy skórkę.
Łączymy mleko z czekoladą, dodajemy dwie łyżki soku z cytryny i część skórki z cytryny. Mieszamy całość i przelewamy do małych miseczek.
Gdy ostygnie wstawiamy do lodówki na co najmniej  dwie godziny, żeby deser stężał.
Przed podaniem ozdabiamy wierzch każdej porcji pozostałą skórką cytryny.

Smacznego!




Kwaśne jak cytryna czyli cytrynowe smakołyki

4 komentarze:

  1. Taka trochę panna cotta. :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też skojarzyłam od razu z panna cottą, ale bałam się, że trafią się jacyś italianiści i na mnie nakrzyczą jak tak nazwę ten deser :D

      Usuń
  2. Cytryna i białą czekolada, to wspaniałe połączenie :) Kusisz :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)