piątek, 14 marca 2014

Zupa krem z zielonego groszku

Zdjęcie nie wyszło takie jak chciałam, ale nie zawsze wszystko idzie po naszej myśli.
Doszłam jednak do wniosku, że zupa jest przepyszna i szkoda by było, abyście nie poznali przepisu tylko dlatego, że zdjęcie jest średnie.
Może kiedyś, gdy zrobię ją ponownie, zaktualizuję fotkę i wpis będzie spełniał moje wymagania estetyczne, ale na razie musi wystarczyć to co jest.

Mam nadzieję, że się nie zrazicie i spróbujecie tej zupy, bo naprawdę wspaniale pasuje do wiosennego klimatu za oknem :)

UWAGA: ja nie lubię gęstych zup krem, dlatego dałam tyle groszku i wywaru, aby zupa była lekka, kremowa i raczej rzadka. Jeśli lubicie kremy gęste "aż łyżka staje" to radzę zmienić proporcje na korzyść groszku.

Zupa z groszku

 

Składniki:

  •  dwie szklanki mrożonego groszku
  • około dwóch szklanek bulionu warzywnego - najlepiej samemu ugotować, ale ostatecznie kostka da radę
  • jedna łodyga selera naciowego
  • cebulka ze szczypiorkiem
  • łyżka lub dwie oliwy
  • do podania: jogurt grecki, ser z niebieską pleśnią, pestki dyni
Seler kroimy w nieduże kawałki, podobnie cebulę i szczypiorek.
Smażymy na oliwie aż zmiękną - jakieś 10 minut

Zagotowujemy bulion, wrzucamy do niego groszek, gotujemy do miękkości. Dodajemy seler i cebulę ze szczypiorkiem.
Przelewamy do miksera i miksujemy na gładki krem.
Przed podaniem podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Już w miseczkach dokładamy jogurt, ser i pestki dyni.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ah to cudne zdjęcie - mi się właśnie bardzo podoba, już na fb mnie oczarowałaś. Uwielbiam takie zupy. <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)