Może na zdrowie mi wyjdzie niemożność jedzenia kupnych ciastek, ciast i słodkich bułek, ale czasem jednak tęsknie za słodkimi wypiekami...
Kiedy dostałam mąkę żytnią, która z wyglądu przypomina zwykłą białą pszenną, to od razu postanowiłam upiec drożdżówki.
Wyszły naprawdę fajnie, w niczym nie ustępują pszennym, a nad kupnymi mają przewagę - wiemy co jemy!
Drożdżówki z dżemem
Składniki:
- 20g świeżych drożdży
- 100g masła
- pół szklanki letniej wody
- 3 jajka
- ok 3 szklanki mąki żytniej typ 720
- 1/3 szklanki cukru
- dżem (najlepiej domowy)
Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Następnie dzielimy ciasto na mniejsze części - mi wyszło 6 sztuk. Formujemy kulki i w każdej robimy duże wgłębienie, do którego nakładamy sporą łyżeczkę dżemu. Zakrywamy dżem ciastem i wkładamy do zimnego piekarnika, który już z bułeczkami, będzie się rozgrzewał do 200 stopni. Pieczemy ok 20 - 30 minut aż się zrumienią.
Smacznego!
Bardzo fajne te drożdżówki-super wyglądają takie spękane:-)
OdpowiedzUsuńPrzynajmniej wiadomo gdzie szukać dżemu, bo wygląda ze szczelinek :D
UsuńPozdrawiam ;)