Ten prosty przepis na obiad jest idealny dla wielbicieli dań jednogarnkowych. Przepis podrzuciła mi moja Mama, która robiła to danie jednocześnie ze mną, tylko kilka kilometrów oddalona ode mnie.
Kurczak w tym wydaniu jest zupełnie inny niż taki, jakiego jada się na co dzień. To delikatne mięso po raz kolejny udowadnia, że dobrze przyrządzone nie musi być nudne :)
Kurczak duszony
Składniki:
- 6 udźców z kurczaka
- cebula
- duża cukinia
- 2 duże marchewki
- kilka różyczek kalafiora
- 4 pomidory (ja dodałam malinowe)
- kilka kulek ziela angielskiego i owoców jałowca
- natka pietruszki
- kilka liści laurowych
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
Kurczaka obieramy ze skóry, solimy, obsmażamy na obu stron na gorącej oliwie, na dnie dużego garnka. Wyjmujemy obsmażone mięso i w tym samym garnku szklimy posiekaną cebulę i marchewki pokrojone w półplasterki. Następnie z powrotem wkładamy mięso, zalewamy całość wrzątkiem, do takiej wysokości, żeby wszystko było zakryte. Dodajemy szczyptę soli, ziele angielskie, owoce jałowca i liście laurowe. Dusimy pod przykryciem pół godziny. Cukinię kroimy w kostkę, pomidory obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę, kalafior dzielimy na małe różyczki. Dorzucamy do garnka. Dusimy jeszcze 15 minut.
Następnie doprawiamy do smaku i gotowe :)
Podajemy z ryżem, posypane natką pietruszki.
Smacznego!
Swietny sposob na kurczaka. Ta tradycyjna wersja juz mi sie znudzila. Dzieki za fajny pomysl:-).
OdpowiedzUsuń