niedziela, 7 czerwca 2015

Lemoniada arbuzowo - truskawkowa

Nareszcie przyszło lato. Czekałam z wielką niecierpliwością i nie mogę się nacieszyć słońcem i ciepłymi wieczorami.
A co pić przy 30sto stopniowym upale? A może by tak lemoniadę z arbuzem i truskawkami, z dodatkiem świeżej mięty?
Długo zastanawiałam się nad nazwą, bo określenie lemoniada jest raczej zarezerwowane dla napojów z przewagą soku cytrynowego. Jednak nie mogę powiedzieć, że jest to arbuzada, bo smakiem dominującym są truskawki. A truskawkada nie brzmi najlepiej ;)

Domowa lemoniada



Składniki na dwie szklanki

  • gruby plaster arbuza
  • około 200g truskawek
  • 2 łyżeczki miodu
  • garść listków mięty
  • pół cytryny
  • woda gazowana do uzupełnienia
 Arbuza obieramy i oczyszczamy z pestek, a truskawki pozbawiamy szypułek. Blendujemy na gładko z dodatkiem miodu. Następnie dodajemy miętę i jeszcze raz blendujemy, ale tym razem tylko chwilę, żeby mięta uwolniła aromat, ale była nadal widoczna. Przelewamy do szklanek i dodajemy po dwa plasterki cytryny. Uzupełniamy wodą gazowaną.

Podajemy mocno schłodzone, najlepiej z kostkami lodu.

Smacznego!

Milion Smaków Truskawek - druga edycja

2 komentarze:

Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :) Anonimowych proszę o podpis :)